Service meny

Tryckimpregnerat virke

Tryckimpregnerat virke

Tryckimpregnerat virke

Den grönaktiga färgen hos tryckimpregnerat virke beror på att medlet innehåller koppar. Den försvinner snart och ersätts av en silvergrå nyans om man inte oljar in virket. Vårt tryckimpregnerade virke kan målas och laseras, men vi rekommenderar att man väntar minst ett år tills det torkat ordentligt.

Det finns en rad olika alternativ till tryckimpregnerad furu och det är ofta en fråga om personlig smak och kostnad. Lärk, ädelträ och värmebehandlat virke är några alternativ. Våra rådgivare reder gärna ut fördelar och nackdelar med alla alternativ.

Olja eller inte?

Det är den eviga frågan när det gäller altaner, trall och bryggor. Ofta handlar det om tycke och smak. Alla gillar inte den ljusgrå nyansen utan vill lyfta fram virkets naturliga färg och struktur med olja. Olja minskar också risken för sprickbildning, men kräver å andra sidan att man är ihärdig och oljar in virket minst en gång per år. Missar man det riskerar man en ful missfärgning.

Välj rätt träskyddsklass!

Allt vårt tryckimpregnerade virke följer branschstandarden - NTR. Den delar in virket i fyra klasser, beroende på var och hur det ska användas.

NTR/M - Trä i havsvatten

Den tyngsta klassen för bryggor och pålar i saltvatten.

NTR/A - Trä med markkontakt eller sötvatten

För stolpar, trädgårdstimmer, utetrappor, trall direkt på mark, bryggor i sötvatten, syll på grundmur etc.

NTR/AB - Trä ovan mark

För staket, plank, spaljéer, trallvirke ovan mark, vindskivor, vattbrädor mm.

NTR/B - Trä ovan mark, färdiga snickerier

Virke för fönster och dörrar.

Brandimpregnerat

Vårt brandskyddsbehandlade virke är miljöanpassat och kan användas både inomhus och utomhus. Observera att virket måste grund- och övermålas utomhus som skydd mot urlakning av vätskan via sol, väder och vind.Publicerad 5-4-2015